Ako Driply funguje

Máme otvorené a doručujeme. Pivo, víno, alkohol a tabak doručíme do 30 minút.

Kde nás nájdete

Koľko druhov šumivých vín existuje?

Buďte si istý, že nie je nič lepšie, ako navodiť si párty náladu fľaškou dobrého šumivého vína. Nezáleží na tom, či ide o Šampanské, Prosecco alebo akékoľvek iné šumivé víno, ktoré nie len chutí. ale aj vyzerá šmrncovne. Bublinky a svieža chuť, ktorá je príťažlivá na jazyku, je jednoznačne správnym spojením pre dosiahnutie úspešného večierku, ktorý je plný pôžitku a zábavy. Možno sa domnievate, že kategóriu šumivých vín tvorí akurát tak Šampanské a Prosecco, no opak je pravdou. V tomto článku si bližšie povieme o histórii šumivých vín, ktoré uzreli svetlo sveta. Dúfame, že vám poskytneme vecné informácie a rady, ktoré uplatníte pri výbere konkrétneho druhu šumivého vínka.

Aká je história šumivého vína?

Prvá písomná zmienka o šumivom víne pochádza z roku 1531 a hovorí o mníchoch zo Saint-Hilaire, ktorí začali produkovať víno z hrozna Mauzac. Údajne išlo o víno Blanquette de Limoux, ktoré malo jedinečnú vôňu a chuť jablkovej šupky. Spočiatku sa toto víno vyrábalo na základe metódy predkov, ktorí uplatňovali predčasné pozastavenie kvasenia. Ďalším krokom bolo umiestnenie vína do fliaš, kde prebehlo sekundárne kvasenie. Sú isté názory, že táto technika je len šťastnou náhodou a podarila sa len vďaka nízkym zimným teplotám, ktoré kvasenie vína pozastavili až do jari a oteplením sa znovu kvasinky prebudili. V súčasnosti sa Blanquette de Limoux vyrába tradičnou výrobou šumivého vína, ktoré má samostatné označenie Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale.

Práve základným príznakom kvasenia sú bublinky. Zaujímavé však je, že v minulosti sa tento príznak považoval za prejav pokazeného vína. Našťastie niektoré oblasti, ako napríklad Limoux mali tendenciu zámerne vyrábať šumivé víno už v 16. storočí, avšak oficiálne sa šumivé víno začalo akceptovať až koncom 17. storočia. Je vám hádam jasné, že išlo o Champagne vo Francúzsku.

Vedeli ste, že vďaka mníchovi Dom Pierrovi Pérignonovi bol vysadený prvý vinič v Champagne? Veľmi rád trávil voľný čas pozorovaním šumivého vína z Limoux, na základe čoho sa rozhodol priniesť tento nápad do Champagne. Žiaľ zomrel skôr ako sa začala veľká produkcia šumivé vína. Po Pierrovej smrti sa pokračovalo v jeho šľapajách založením šampanských domov Ruinart a Moët & Chandon. Neskôr tento štýl produkcie začala obľubovať anglická a francúzska šľachta. V 18. storočí sa Moët & Chandon stali prvým dodávateľom na európsky kráľovský dvor kráľa Ľudovíta XV. V druhej polovici 18. storočia zanechal Veuve Clicquot podnik s vínom svojej manželke Madame Clicquot, ktorá predstavuje dôležitú vplyvnú osobnosť histórie produkcie šampanského. Madame Clicquot šikovne vynašla proces, ktorým zabezpečila odstránenie kvasiniek po sekundárnom kvasení, vďaka čomu vznikla tradičná metóda alebo metóda Champenoise.

Medzičasom sa diali veľké veci aj v Taliansku, v ktorom začali s produkciou Prosecca. História Prosecca nie je o nič kratšia ako história Champagne, pričom môžeme hovoriť o prvej zmienke, ktorá sa datuje do roku 1754. V 19. storočí bola vynájdená metóda Charmat, ktorý funguje na princípe sekundárnej fermentácie v tlakovej nádrži. Následne sa filtruje a plní do fliaš pod tlakom. Vďaka tejto prelomovej metóde je výroba Prosecca omnoho jednoduchšia a považuje sa za cenovo prístupnejšiu možnosť.

Je všeobecne známe, že vo svete popularita šampanského enormne rástla a to prinášalo rôzne imitácie tohto skvelého nápoja. V roku 1872 sa španielsky vinár Josep Raventós Fatjó rozhodol vyskúšať bublinky na základe tradičnej metódy. Založil vinársku oblasť Cava, ktorej názov sa stal regionálnym označením.

Šampanské a vinohrad vo Francúzsku

Druhy šumivých vín

S narastajúcou popularitou šumivých vín ich máte možnosť ochutnať takmer v každom kúte sveta. Každý národ má svoju vlastnú odrodu, ktorá je niečím špecifická. V ďalšej časti si priblížime niekoľko typov šumivých vín.

Šampanské

Jednoznačne najznámejší druh šumivého vína. Víno je vyrábané metódou Champagne, čo predstavuje výsledok, že sekundárna fermentácia vytvára vo fľaši karbonizáciu. Označenie pravého Šampanské však môže mať len v prípade, že sa vyrába v oblasti Champagne vo Francúzsku. Najčastejšie sa vyznačuje suchou cukornatosťou, s kyselinkovo-ovocnou príchuťou, ktorá perfektne funguje v spojení s rôznymi druhmi syrov, či morskými plodmi. Obľúbené je aj v miešaných nápojoch, ako napríklad kokteil Mimóza.

Prosecco

Ďalšie šumivé víno, ktoré je pomenované podľa oblasti, z ktorej pochádza. Ide o druhé najpopulárnejšie a cenovo dostupnejšie šumivé víno pôvodom z Talianska. Vzhľadom na oblasť, z ktorého vínko pochádza sa vyznačuje sladkou chuťou. Prosecco je vyrábané metódou Charmat, čo predstavuje kvasenie vína vo veľkom tanku. Pred fľaškovaním je obohatené o oxid uhličitý.

Cava

V tomto prípade ide o španielske víno, ktoré sa zvyčajne produkuje z hrozna Macabeo, ktoré je špecifické pre svoju citrusovú chuť. Môže byť v bielom (blanco) alebo v ružovom (rosado) prevedení. Ak hľadáte niečo aromatickejšie, no menej sladké v porovnaní s Proseccom, tak Cava je rozhodne správnou voľbou!

Crémant

Ide o šumivé víno, ktoré sa vyrába nielen vo Francúzsku, ale v mnohých iných oblastiach. Uplatňuje sa rovnaká výrobná metóda ako pri výrobe Šampanského. Jeho chuť sa nedá jednoznačne definovať, keďže záleží od odrody hrozna, z ktorej sa tento typ šumivého vína vyrobí. Najčastejšie sa Crémant vyrába z odrôd hrozna Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon Blanc. Rozhodne nečakajte sladkú chuť podobnú Proseccu, ale skôr krémovú orieškovú.

Sekt

Sekt pochádza z Nemecka a je vyznačovaný nižšou sladkosťou a tak isto aj nižším obsahom alkoholu. Vôňa sa vyznačuje skombinovaním ovocnej a kvetinovej arómy. Chuť je síce ovocná, kyslá, ale na druhej strane je neskutočne vznešená a delikátna. Väčšinou sa Sekt vyrába metódou Charmat. Najbežnejšie sa vyrába z odrôd hrozna Rízling, Muller Thurgau a Silvaner.

Prosecco a vinohrad v Taliansku

Naše odporúčania na šumivé vína

Hubert

Večnou ikonickou klasikou z pomedzi šumivých vín je jednoznačne Hubert, ktorý ponúkame vo viacerých variantoch. Rozličnosť spočíva nie len v cukornatosti, ale aj samotnými výrobnými metódami, ktorými toto víno prechádza. Hubert nesmie chýbať na žiadnej oslave!

Noirsecco - Chateau Topoľčianky

Noirsecco Chateau Topoľčianky, ktoré je vyrábané na princípe sekundárnej fermentácie – Charmat. Určite ste už počuli o populárnej kolekcii akostných vín – Chateau Noir. Každé vínko z tejto kolekcie je vyznačené písmenkom CH, ktoré nájdete na etikete fľašky.

Prezident rosé - Chateau Topoľčianky

Ďalším favoritom z tejto sekcie vín je jednoznačne Prezident rosé alebo Prezident blanc Chateau Topoľčianky. Obe vínka disponujú svojou sladkou chuťou. Je len na vás, či radšej siahnete po ružovom s chuťou jahôd alebo po bielom muškátiku. Cena vás rozhodne neodradí, nakoľko každé z nich patrí k cenovo prístupným a kvalitným vínkam. U nás ich môžete zakúpiť za cenu okolo 7 Eur!

Momento - Matyšák

Možno nie ste zástancom sladkých vín. No mysleli sme aj na vás! Momento od Matyšáka je charakteristické zvýšenými kyselinkami, čo nasvedčuje tomu, že vínko je suché. Cena sa pohybuje okolo 6,50 Eur.

Frizzante, Matyšák

V ponuke nájdete aj plechovkovú podobu sýteného vína Frizzante od Matyšáka v netypickom objeme 0,25l. Cena 2,50 Eur.

Grand rosé, Chateau Topoľčianky

Ak chcete siahnuť po niečom s vyzretejšou chuťou, máme pre vás sekt 1933 Grand rosé Chateau Topoľčianky. Tento sekt pochádza z odrody Rulandské modré a zreje celých 9 mesiacov! Cena sektu sa pohybuje okolo 9 Eur.

Pevne veríme, že po prečítaní článku máte pozitívny pocit z nadobudnutia prínosných informácii, ktoré vám pomôžu pri výbere šumivého vínka.

Tak ako? Stačí si už len vybrať a Driply sa o ostatné do 30 minút postará.

Súvisiace produkty

Kombo

"Návšteva vo sviatok, doma nič a všetko zatvorené. Našťastie Driply kuriér ma prekvapil rýchlym doručením. Ďakujem ešte raz." — Dagmar N. — Chrenová, Nitra

Čo hľadáte?

Vyberte vyhovujúci jazyk

Nákupný košík

Zhrnutie objednávky

Medzisúčet

0,00

Adresa

Celkom

0,00

Váš nákupný košík je prázdny. Poďte to zmeniť.