Ako Driply funguje

Máme otvorené a doručujeme. Pivo, víno, alkohol a tabak doručíme do 30 minút.

Kde nás nájdete

Koľko alkoholu je v každom druhu vína?

Pri naskytnutej príležitosti, ako napríklad stretnutie s priateľmi, máme možnosť si dať pohárik dobrého vína, a tým si toto stretnutie spríjemniť. No vďaka našim každodenným povinnostiam nás väčšinou nezaujíma koľko alkoholu obsahujú naše poháriky položené pred nami na stole. Môžeme mať dojem, že všetky vína obsahujú rovnaké percento alkoholu, no opak je pravdou.

V skutočnosti majú vína nielen rôzne percento alkoholu, ale aj cukru, kalórií, či do konca sa mení aj množstvo uhľohydrátov, ktoré dané víno obsahuje. V nasledujúcej časti si bližšie popíšeme, aký je priemerný objem alkoholu podľa obsahu v objeme a priblížime vám, aké percento alkoholu sa nachádza vo všetkých štatisticky najobľúbenejších druhoch vína.

Aký je priemerný obsah alkoholu vo víne?

Alkohol podľa objemu predstavuje celosvetové štandardné meranie obsahu alkoholu v akomkoľvek druhu vína, piva alebo liehoviny. Konkrétne percento obsahu alkoholu podľa objemu fľaše býva označené na viditeľnom mieste na etikete vášho vína. Hladina alkoholu vo víne priamo súvisí s množstvom cukru, ktorý sa nachádza v hrozne v čase zberu. To znamená, že čím vyššia hladina cukru, tým vyšší potenciálny alkohol. Víno by zo svojej podstaty nemohlo existovať bez alkoholu. Množstvo prítomného alkoholu sa líši v závislosti od odrody vína, ako aj od vinára a ich požadovaného percenta alkoholu v objeme. Záleží naozaj od mnoho faktorov. Práve vidieť rozdiely v obsahu alkoholu aj v rámci jednej rodiny vína v dôsledku polohy vinohradu a vinárstva.

Záleží však aj od toho, či hovoríme o fortifikovaných vínach alebo nefortifikovaných. Fortifikované vína sú z právneho hľadiska akékoľvek vína, ktoré majú viac ako 16% alkoholu podľa objemu fľaše, ale nie viac ako 24% obj.. Vína tohto typu vznikajú pridaním určitého druhu liehoviny do vína, zvyčajne ide o brandy alebo koňak, vyrobenej z rovnakého typu vína. Tento spôsob vynašli v 17. storočí obchodníci s vínom, ktorí prepravovali víno z kontinentálnej Európy do Anglicka. Keď sa víno pokazilo boli nešťastní, avšak všimli si, že víno s vyšším obsahom alkoholu sa ľahšie konzervuje. Do tejto kategórie vín zahrňujeme napríklad Sherry, Portské, Madeira, Vermút a Marsala.

Nefortifikované vína sú akékoľvek vína, ktoré májú menej ako 16% obj. alkoholu. To však neznamená, že akékoľvek víno vyššie ako 16% obj. alkoholu je obohatené. Nefortifikované vína môžu mať vyššiu koncentráciu alkoholu. To je často prípad sladkých dezertných vín, ktoré sa dosahujú pridaním cukru a kvasníc.

Teraz, keď sme pochopili rozdiel medzi fortifikovaným vínom a nefortifikovaným vínom, môžeme rozobrať priemerný obsah alkoholu. Fortifikované vína sa zvyčajne pohybujú od 15,5% do 25% obj. alkoholu, s priemernou hodnotou 18% obj. alkoholu. Nefortifikované vína sa pohybujú od 5,5% do 16% obj. alkoholu s priemerným 11,6% obj. alkoholu.

Ako ovplyvňuje obsah alkoholu chuť vína?

Začnite hlbokým nádychom nad pohárom vína. Viete popísať, čo práve cítite? Zdá sa vám, že cítite oriešky, ovocie alebo dokonca tóny pripomínajúce ruže? Na základe nášho čuchu ľudia dokážu rozlíšiť až 10 000 rôznych pachov, aj keď ich nedokážeme všetky presne určiť! Je to kvôli ich „prahu detekcie“. Ide o minimálnu koncentráciu arómy, ktorá musí byť prítomná, aby sme ju mohli vnímať. Vône sa skladajú z jednej alebo viacerých molekúl arómy. Všetky arómy sú prchavé a dostávajú sa k nášmu čuchu cez „priestor nad hlavou“, čo je vzduchový priestor priamo nad povrchom tekutín, ale teraz späť k veci.

Podiel alkoholu vo vašom víne predstavuje jeden z atribútov, ktorý značne ovplyvňuje chuť samotného vína. Celková štruktúra vína harmonizuje vzťah medzi alkoholom, kyselinkou, cukrom a tanínom. Musia byť rozhodne vyvážené pre príjemný chuťový profil a všetky by mali mať podobnú intenzitu.

Obsah alkoholu má vplyv aj na kompozíciu vášho vína, respektíve na jeho textúru. Máme tendenciu si myslieť, že víno je niečo, čo cítime a ochutnávame, ale degustácia vína má aj dôležitú hmatovú zložku. Niektorí tomu hovoria „pocit v ústach“, ako je víno vnímané na podnebí. Vína sa môžu pohybovať od ľahkých cez stredné až po plné. To znamená, že víno s vyšším obsahom alkoholu bude mať plnšie, bohatšie telo, zatiaľ čo víno s nižším percentom alkoholu bude chutiť ľahšie a jemnejšie.

Obsah alkoholu vo víne môže ovplyvniť aj to, ako nám každému osobitne tento elixír chutí. Vedeli ste, že naše gény nám môžu skutočne prikazovať, ako nám má chutiť samotný alkohol? Vyšší obsah alkoholu vo víne môže v závislosti od vašich génov zintenzívniť horkosť alebo sladkosť chuti vo víne. Zaujímavé však je, že polovica ľudstva vníma chuť alkoholu ako neutrálnu, zvyšná časť ho vníma ako horkú, či sladkú.

Ktoré má viac alkoholu: Červené, či biele?

Je všeobecne známe, že červené vína obsahujú vyšší podiel alkoholu ako biele vína. Rozdiel pramení hlavne v samotnej výrobe alkoholu a vo vyváženosti chuťových harmónii. Červené vína sú typické tým, že sa fermentujú spolu so šupkou a semenami hrozna a zvyčajne sa vyrábajú z hrozna tmavšej farby. Je tiež typické svojou robustnosťou a zvyčajnou plnosťou s charakteristickou červenou farbou z tmavého alebo červeného hrozna. Šupka hrozna dodáva tekutine jej typický odtieň, ako aj chute a ďalšie prvky.

Biele vína sa vyrábajú výhradne z nezafarbenej dužiny a šťavy z hrozna. Preto je jasné, že biele víno sa dá vyrábať z oboch druhov hrozna, zatiaľ čo červené víno je v tomto smere „vyberavejšie“. Za typické biele vína možno považovať Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rulandské šedé, Chardonnay a mnoho ďalších.

Mladé vína sú intenzívne fialové, zrelšie vína bývajú tehlovočervenej farby. Červené vína sa veľmi líšia v závislosti od veku, pretože medzi mladými a starými odrodami je toľko rozdielov! Medzi najznámejšie červené vína patria Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Merlot, či Alibernet.

Jeden za hlavný rozdiel medzi červeným vínom a bielym vínom možno považovať fakt, že červené víno obsahuje taníny a biele víno nie. Je to spôsobené zahrnutím šupky a semien do procesu výroby červeného vína. Taníny sú horká aromatická zlúčenina nachádzajúca sa v šupke hrozna. Preto musia vinári vyvážiť taníny s kyslosťou, cukrom a alkoholom, aby vytvorili príjemný chuťový profil. Vína s vysokým obsahom tanínu majú zvyčajne vyšší obsah alkoholu.

Keďže biele vína neobsahujú taníny, nie je potrebné pridávať viac alkoholu na ich vyváženie. Kyslosť hrá oveľa väčšiu úlohu pri vyrovnávaní ich chuťovej harmónie. Biele vína s vysokou kyslosťou a nízkym obsahom alkoholu zvyčajne chutia osviežujúco a príjemne, zatiaľ čo vína s nízkou kyslosťou a vysokým obsahom alkoholu sú nepríjemné. Vína zvyčajne nemajú vysokú kyslosť a vysoký obsah alkoholu. Prirodzene, biele vína budú mať zvyčajne nižší obsah alkoholu, takže ich chute sú vyvážené.

Koľko alkoholu je v každom druhu vína?

V nasledujúcej časti si rozdelíme vína do niekoľkých kategórii, do ktorých ich zaraďujeme podľa percenta obsahu alkoholu: veľmi nízke, stredne nízke, stredne vysoké a veľmi vysoké.

Vína s veľmi nízkym obsahom alkoholu

Sem zahrňujeme vína, ktoré majú menej ako 12,5% obsahu alkoholu. Vyskytujú sa tu šumivé vína s nízkym percentom alkoholu, čím sa vyznačuje napríklad víno Cabernet Sauvignon rosé od Nichtu, ktorého podiel je 9,5 %. Avšak najviac priaznivcov má akostné šumivé víno Noirsecco od Chateau Topoľčianky, či rôzne iné ovocné frizzanté, ktoré je obľúbené hlavne v letných mesiacoch pre ich osviežujúce a blahodarné vlastnosti.

Medzi obľúbené fľaše s nízkym obsahom alkoholu patria tiež vína zo sladkých kolekcii:

Vína s mierne nízkym obsahom alkoholu

Táto kategória zahŕňa vína, ktoré majú od 12,5% do 13,5% obj. alkoholu. Patria sem aj niektoré nízko-histamínové vína, bio vína a vegánske. Vína, ktoré zvyčajne patria do tejto kategórie:

Vína s mierne vysokým obsahom alkoholu

Táto kategória zahrňuje vína, ktoré majú obsah alkoholu od 13,5% do 14,5%. V tejto kategórii nie sú žiadne šumivé vína, pretože šumivé vína majú od prírody menej alkoholu. V tejto kategórii sa však už vyskytujú aj niektoré červené vína.

Medzi obľúbené fľaše so stredne vysokým obsahom alkoholu patria:

  • Hron Chateau Rubáň: 13,5% obj.
  • Svätovavrinecké Matyšák: 13,5% obj.
  • Cabernet Sauvignon Angel Wines: 14% obj.
  • Dunaj Nichta: 14% obj.

Vína s veľmi vysokým obsahom alkoholu

Do kategórie s veľmi vysokým percentom alkoholu patria vína, ktoré sú vyššie ako 14,5%. Do tejto kategórie môžeme zaradiť vína:

Na záver by sme si mali tieto všetky informácie v stručnosti zhrnúť. Určite ste počuli, že priemerný päťdecový pohár vína má okolo 12% obj. alkoholu. Aj keď vám táto štatistika môže povedať priemer, na oboch stranách tohto čísla je obrovská škála vín. Dôležitým faktom je, že nie je víno ako víno a pohár ako pohár. Tri poháre obľúbenej Andrejky rosé budú mať na vaše telo oveľa iný účinok ako tri poháre Portito Bianco od Matyšáka.

Ak chcete zvažovať nad výberom vína práve podľa obsahu alkoholu je potrebné nezabúdať na niekoľko kľúčových faktorov. Šumivé vína, biele vína a ružové vína sa zvyčajne vyznačujú nižším obsahom alkoholu, zatiaľ čo červené a obohatené vína majú tendenciu vyššieho percenta alkoholu. Vína s väčším množstvom tanínov majú tendenciu mať viac alkoholu. Najväčšiu istotu však budete mať v prípade, že si skontrolujete uvedené percento obj. alkoholu na etikete vami vybranej fľaše.

Pri výbere správneho vína pre vás, či vašich blízkych sa spoľahlivo môžete obrátiť na Driply. Ponúkame expresné dodanie stoviek fliaš od rôznych dodávateľov. Prezrite si náš rozsiahli výber a doprajte si fľašu ešte dnes.

Kombo

"Návšteva vo sviatok, doma nič a všetko zatvorené. Našťastie Driply kuriér ma prekvapil rýchlym doručením. Ďakujem ešte raz." — Dagmar N. — Chrenová, Nitra

Čo hľadáte?

Vyberte vyhovujúci jazyk

Nákupný košík

Zhrnutie objednávky

Medzisúčet

0,00

Adresa

Celkom

0,00

Váš nákupný košík je prázdny. Poďte to zmeniť.